1Незряло е да криеш възрастта си. Още по-незряло е и да я развяваш като бяло знаме заради гордост или предразсъдъци. Не ги умея тия неща. Признавам си и толкова. Детето ми обаче напоследък се издува като пуйче и изстрелва почти на всеки срещнат: „Аз съм на 6, но моята майка е на 34!“. Иначе казано – засвидетелства ми уважение с изтърколените думички, околните се забавляват, а аз се замислям. От близо пет години съм наджапала в привидно по-спокойните и бистри води на третото десетилетие от живота си, а не го бях усетила. Досега. Или по-точно, до момента, в който не попаднах на списъка „34 находчиви начина да разтребите целия си живот“ (в свободен превод от английски, защото понякога българският език е по-цветист и точен). И разбрах, че съм се научила да прилагам голяма част от тях! Правилото на Петте неща, Оправянето на леглото, Кутии и кутийченца за резпределяне и прибиране, Почистването на хладилника (и не само),  Разчистването на Фейсбук (и пощата), Кърпи на ниско разположени кукички… Но това са чисто физически улесняващи трикове. Психическите са по-трудни за измисляне и осъществяване. Лягане до 23ч. (трудно го спазвам). Избягване на алкохол в делнични дни (справям се, не се изкушавам лесно). Само един телевизор и при това – извън спалнята, с пренебрегване на новини, публицистични предавания, риалити и сапунени опери. Половин ден без компютър, таблет, смартфон (мдам…, поне смартфон нямам). Физически упражнения – всеки ден. Поне едно излизане навън на ден, с поне половин час ходене. Четене на книга – всеки ден. Четене на детето преди заспиване – всяка вечер (има и пропуски, предхождани от културно-възпитателни обяснения на висок глас). Няма да се отплесвам по въпроса за здравословния живот, но тези в общи линии лесни за спазване трикове наистина „разтребват“ и балансират ежедневието на един 30-годишен човек.

Разтребвайки чекмеджетата и кутийките с парфюмни пробички, изскочи и кутийка с надпис 34, спретнато виалче и забравен аромат, който реших да разуча систематично по същия начин. Да го „разтребя“ по моя си начин, иначе казано.

34edt100ml-50mlЗа 50-годишнината на Diptyque, Olivier Pescheux създава 34 boulevard Saint Germain eau de toilette. Парфюм, пресъздаващ атмосферата на първия Diptyque бутик на този адрес в Париж. Още по-интригуващо е, че той би трябвало да събира в себе си спомени за няколко от знаковите аромати на френската къща, създадена през 60-те години на миналия век като творчески кът за артистични платове и тапети.  Philosykos, L’Eau, L’Ombre dans l’Eau и Do Son са описани като основното вдъхновение зад 34 (за по-кратко), а аз реших да проверя дали наистина е така.

I. Кисело, сочно, зелено. Вишни, лавандула, алдехиди. А всъщност съвсем различни съставки по пирамидата, описана във Fragrantica и на сайта на Diptyque. Дали може да потисне или да предизвика главоболие? Да, понякога. Особено ако не съм се наспала, ако съм с махмурлук, ако Меркурий е ретрограден… Но пет минути, не повече.

II. Цветно, дървесно, метално. Мента (евкалипт?), пипер (от по-леките видове), тамян, карамфилчета (цветята, не подправката), хладна чаена роза. Модерен шипър, в една компания с Coco Mademoiselle – Chanel, Youth Dew Amber Nude – Estee Lauder, Fate for Women – Amouage, Liberte – Cacharel, новият Miss Dior и Vivara на Pucci.

III. Подправково-сапунено и пудрено. Вече по-изявен карамфил като подправка, студена канела. Тук доказва, че може впечатляващо да бъде носен и от мъж.

IV. Сухо, дървесно. Карамфил, канела, но и пачули, с намек за вишнево сладко. Възможно е, това да е интересен аспект на изява на пачулито, както и на плодовете, описани в пирамидата – касис и цитруси.

V. Меко, сухо, сладко, само за прегръдки. Карамфил, канела, смокинови листа и клонки, нагрети от слънцето, млечни виолетки.

Сравнителни бележки: близък до Feminite du Bois на Serge Lutens и Fidji – Guy Laroche. 34 e по-жизнерадостен и разноцветен от Feminite Du Bois, който от своя страна е с много повече подправки, по-смолист, по-здрачен и езотеричен. Съпоставен на сапунестия, ретро, но и по-ободряващ Fidji, 34 се изявява като по-гъст, сладък и пудрен.

deux-magots1Рекапитулация: Карамфилен шипър, с динамично и живописно развитие, със забележителна трайност.  Като изключа смокиновите листа и клонки (препратка към Philosykos, макар той да е далеч по-хрупкаво зелен), не намирам общо с никой от споменатите в описанието парфюми.

Крачех бодро по паважа на булевард Saint Germain преди седем години. Няколко сбъднати мечти, любов, научни постижения, много нови приятели, вълнуващи пътешествия, шофьорска книжка и едно прекрасно дете от тогава. Нямах представа кои са Diptyque и още куп имена с трудно произношение и ароматна подплата, а сега дори не искам да си представям дългия списък, който се е изнизал под носа ми за това време. Изобщо не познавам всичко, излязло на парфюмния пазар. Няма и как. Но не спирам. 34-те години някак особено приятно задължават.

Нос: Olivier Pescheux

Снимки и илюстрации: Keep It Simple by Desiree from The 36th Avenue, diptyqueparis.eu, Deux Magots by Aude Baron via Resto-de-Paris