L'eter

Блог за олфактивни преживявания

Month: септември 2013

Малки открития

P1140657Мислех, че няма скоро да направя нова рубрика, но си мисля, че понякога претоварвам постнгите в блога и е нужно разумно разпределяне на информацията, така че да не става скучно или прекалено дълго за четене.

Освен това съм си поставила за цел още от училищните години да се опитвам да изразявам мислите си в по-малко, но умело подбрани думи. Не винаги успявам, разбира се, но продължавам да се уча.

Read More

Малиново вино

P1150241По пръстите ми паяжина тънка

залепна и се скъса всяка брънка,

защото се заплеснах в аромата

на въздуха, заключен в дървесата.

Малиновото вино руква рязко,

но кротва бързо мине ли небцето,

горчив сироп за дразнеща настинка,

щом сменя се лазурът на небето.

Read More

Малко частно парти в Хамбург

P1080132Преди година и малко оставих късче от сърцето си в Хамбург. Вятърът над Елба не успя да обрули душата ми, а напротив – като че ли я завъртя в пирует и я докосна по струните, подобно на етюд на джаз контрабасист. В кварталите между Мьонкебергщрасе, Юнгфернщийг и езерото Биненальстер се запознах с много изключителни аромати, които няма как да открия в България. Градът на Хафен сити, Ландунгсбрюкен, неделния Фишмаркт, Репербан и Битълските изяви, разкошните паркове, държавните телевизии, Ди Цайт и Нивеа е всъщност неизбродим и е неизчерпаем източник на неподозирани съкровища. Особено ароматни.

Read More

Хедонист / Б9

1372680239_korekom-zaharna-fabrika-i-koli-lada-10-12.1988Когато бях на 6 години, повечето ми връстнички мечтаеха за живот в Австралия, Африка или Бразилия, заради излъчваните по това време сериали „Птиците умират сами“, „Шака Зулу“ и „Робинята Изаура“. Докато те се прехласваха и съпреживяваха изпепеляващите страсти заедно с героините и бабите си, аз гледах с любопитните очи на пътешественик. Попивах всяка информация за австралийската пустош и нейните опасни животни, за африканските племенни войни и шаманските билки и отвари, за бразилското робство и шантав климат. Освен това си мислех, че подобни преживявания могат да се купят или поне да се подушат в Кореком. Имала съм късмета и сравнително рядката възможност да се насладя на повечето вкусотии, предлагани там, като наследство от дългогодишната работа зад граница на единия ми дядо – лекар. Особено силно ме впачатляваше ароматът, който ме лъхваше на влизане в ярко осветения ъглов магазин с блестящ червен неонов надпис. Миришеше на лукс и пътешествия.

Read More

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén