„Лятооо, лято босоногооо…“

Череши, ягоди, малини, вишни, а едва е началото на лятото! Обичам го! Обожавам го! Дълги и топли дни, малко и леки дрехи, сладолед, бира, мохито и фрапе, море, планина, цъфтящи билки, повече усмихнати хора… Но най-много обичам изобилието от плодове! Отразяват се добре и на тялото, и на душата!

Преди няколко дни правих сладко от вишни – най-таченото сладко в нашето семейство! От малка всяка събота ровя в долапа или хладилника за заветното бурканче, за да си намажа любимите палачинки, пържени гевречета или мекици с лъжичка рубинено-червено сладко изкушение! Сега и моето дете ги търси, заразих и баща й с тази пристрастеност!

За самото сладко ми попаднаха прелестни плодове – тъмни, сочни, с достатъчно сладост. Обаче не смогвахме да ги изядем и имаше опасност да започнат да гният. Бързо ги отнесох при баба ми и запретнах ръкави! Почистих ги, направих сироп (1 кг. захар и 2 ч.ч. вода на 1 кг. плодове; на среден огън до разтваряне на захарта и леко завиране), сипах плодовете и ги варих около 2 часа. Сладкото така не е готово, но трябва да се остави да престои по възможност за една нощ, за да попият добре самите плодове, за да се изличи прясната им киселост.На другия ден се доваряват за още около 2 часа или до консистенция, която ви харесва – аз предпочитам да не е с прекалено гъст сироп и самите плодове да не са „стафидосани” от захарност. Ето какво се получи – мисля, че изглежда съблазнително:

Както обичам да похапвам вишни във всякакви форми, така ги търся и в парфюмите. Понякога ми се приисква да ухая киселичко, стипчиво и сочно като свежите плодове, а понякога – нежно, гъсто, вкусно и захарно като сладкото!

Най-хубавото сладко от вишни в парфюм съм открила досега само в един – Delices pure perfume на Cartier. Въпреки, че великият Лука Тюрин (Luca Turin) го оценява с една точка, равняващо се на „кошмар в парфюмерията”, аз съм на мнение, че точно това е един умело балансиран парфюм. Delices е сладък, но ненатрапчив, вкусен, но не засищащ, а те кара да искаш още. Още в самото начало се облизвам заради киселата сладост на бурканчето вишнево сладко. В студено време и навън не го усещам много, само леко в косата. Следва смолиста сърцевина, която ми прилича на нагрети от слънцето борови иглички – много любим мирис! Следата, която оставя на кожата ми напомня на Loukhum de Soir на Keiko Mecheri – дървесен, плътен, вкусен и много гушлив! Накрая усещам вишните някак различни – като в ликьор, с костилките, а не както в началото като в сладко. Дори и през лятото, чистият парфюм на Delices стои близо до кожата, но го предпочитам пред парфюмната и тоалетната вода, които нямат същия наситен и гальовен характер. Смея да твърдя, че би пасвал отлично и в някое ръбато шише на Шанел – откривам подход, подобен на този в композирането на Allure, Allure Sensuelle, Chance, Coco, особено в смолистата нишка.

Прекрасни свежи вишни със сурови бадеми има във Flеur Defendue на Lolita Lempicka, сапунесто-креместо-ванилени, но едва доловими – в London на Paul Smith, пудрено-мускусни вишни, но придружени с горяща гума – в Chamarre на Mona di Orio, много сладки, почти препечени вишни с дъвка и къпини – в Midnight Fantasy на Britney Spears, сок от вишни с разтворени в него бонбони лакта и виолетки – в In Black на Jesus del Poso, сапунесто мляко с кокос, ванилия и мъъъничко вишни – в Plus Plus Feminine – Diesel.

А сладкото – добре, че го прибрахме бързо-бързо в бурканчета, защото разви висока скорост на изчезване:

Снимки: личен архив