L'eter

Блог за олфактивни преживявания

Lux Aurumque*

P1230721aLux,

Calida gravisque pura velut aurum

Et canunt angeli molliter

modo natum.

Светлина,

топла и лека като чисто злато

и ангелите нежно пеят

на новороденото дете.

Edward Esch

Доброто в света няма край. Тече, върти, трансформира се и все намира път към този, който се нуждае от него и обратно към този, който го е сътворил. Лошотията заспива и спи дълго, когато забравим за нея, когато никой не я споменава. Aз си спомням за добро и искам да сторя добро.

Тъкмо се радвах на искрящата семплост на Ray of Light, когато той ме напусна. По каналния ред. Буквално. Беше петък, 13-ти, когато миниатюрното стъкълце като живо подскочи в припряните ми пръсти и се гмурна в порцелановата паст на тоалетната чиния. В ступор. Пет минути. А после мрънкане – наум, на яве…Благодарна съм, че има местенца като Facebook Fragrance Friends, защото само там мъката от загубата на последните пет капчици парфюмна наслада, може да бъде посрещната с искрено разбиране и съчувствие. Благодарна съм, че съществува FFF, защото там моят априлски ангел узна за ароматния инцидент и реши да търкулне още няколко нишки доброта към моята изморена от зимата душа. Ще ги пусна и аз към някой друг, защото доброто трябва да се предава нататък, да върви по света, да усмихва хората.

Ray of Light на April Aromatics е Lux Aurumque на Eric Whitacre, изпълнена в топла пролетна вечер. Ободряващата простота на бяло платно, подготвено за рисуване. Прясно отрязано кръгче лайм, кацнало на озахарения ръб на чаша Мохито. Шепа лимонови резанки от миналото, но незабравимо детство. Студен ментов чай, притихващ към края на деня в зеленина без блясък, матова, почти пудрена и чиста като изкъпано, подсушено, накърмено и приспано бебе. Кисел, без да е резлив. Скърцащ като лимонена кора, хрустящ като кристалчета захар, хрупкав като млада трева. Ray of Light е и събуждаща, и топлеща светлина. Светлина, не от небето, а извираща отвътре.

P1230426

Април е месецът на April Aromatics и създателката им Tanja Bochnig. В нейна чест, заради пролетта и всичко ново и хубаво, което се случва и предстои да се случи тази година, ще търкулна и аз няколко ароматни нишки към няколко от читателите си. Условието ми е да напишете в коментарната форма трите парфюма, Bohemian Spice, Nectar of Love и Unter den Linden (за съжаление, изпръсках Ray of Light в жаден пристъп, съзерцавайки цъфтящи магнолии и сини прозрачни небеса) (, а имената са линкове 😉 ) като започнете с най-желания за изпробване, както и нещо за мен или за блога, независимо дали ще е просто поздрав, пожелание или критика. Не е нужно да споделяте този постинг, за да участвате в томболата, но ако го направите, ще съм ви благодарна, защото ще бъде само за територията на България, където много малко хора познават парфюмите на April Aromatics, а и натуралната парфюмерия все още не е придобила гласност и почитание. Ще изтегля късметлиите чрез random.org след една седмица, на 30-ти април, на страницата на блога във Facebook, а ще ги публикувам официално в този постинг на 1-ви май.

P1230276

P1230281

P1230410

P1230566

P1230442

P1230340

Усмихнете се! Пролет е – прониква през всяка пора на кожата, промъква се с танцова стъпка през разлистващата се гора, бълбука в преливащите от стопен сняг поточета и реки!

*Lux Aurumque lat. – топла светлина

Нос: Tanja Bochnig

Снимки: personal archive

Previous

Султана / Б26

Next

Prima annusata 7

10 Comments

 1. Атти

  1. Nectar of Love
  2. Bohemian Spice
  3. Unter den Linden
  Доста се колебах дали Нектарът или Подправките да сложа начело, но в крайна сметка надделя любовта ми към белоцветните аромати 🙂 , още повече, че очаквам различна и интересна трактовка.
  Не само заради изискването на играта, а заради високата ми оценка към блога ти, стилното му поддържане и възхищението ми от теб – поздравявам те искрено за създаването и изграждането на този блог и ти пожелавам много вдъхновение, Лю <3

  • Ей, Атти, първа си! Благодаря за комплиментите – от човек като теб, това звучи повече от похвала.
   Вдъхновение имам, само повече време трябва да си осигуря.
   Nectar of Love предполагам, че ще е много „твой“, стига да приемеш солидното присъствие на нуга халва сред белите цветя!
   Натуралната парфюмерия се оказва сериозно предизвикателство за всеки нос, познаващ повечето „комерсиални“, „дизайнерски“ и „синтетични“ аромати, които са по-лесно достъпни на нашия ароматен пазар.
   Успех в томболата!

 2. El

  Unter den Linden (разбира се 😉 ), Nectar of Love, и за десерт Bohemian Spice (спайс, спайс, колко да е спайс.. за заблуда на противника не си признават за пачулито). А за теб и за блога мога да кажа само най-прекрасни неща. Желая ти здраве и вдъхновение, и много нови ароматни приключения :*

  • Еличка, разбира се, че има пачули в Bohemian Spice! 😉
   Unter den Linden е изцяло по твой вкус, вярно, а пък на мен ми се струва много близък с Ombra di Tiglio на L’Erbolario.
   Благодаря за пожеланията! :*

 3. aglaya

  Циганското в мен говори и си харесах бохемските подправки, въпреки че ловето по ше ми допадне. :))
  Пожелавам ти много успехи!!! Навсякъде!!!

  • Благодаря за пожеланията, Аглая далечна! Аз пък предполагам, че точно Bohemian Spice е твоят от изброените – без сладост, с пачули и прясно нарязана дървесина!

 4. Милена

  1. Unter den Linden
  2. Nectar of Love
  3. Bohemian Spice

  Такаааа, идея си нямам какви са тези аромати, но с кеф попивам всяка твоя дума в статията ти. Толкова увлекателно пишеш, че за човек, който не се вълнува особено много от парфюми, усещам, че се чуствам любопитна за усетя ароматите, които описваш. Продължавай напред и с писането ( отдава ти се много ) и със снимките в блога. Имаш стил и вдъхновяваш, какво повече от това! Целувам те!

  • Здравей, Милена,
   благодаря за комплиментите и за това, че четеш! Всяко мнение ми е важно и се радвам, че се осмели да коментираш!

 5. 1. Nectar of Love
  2. Unter den Linden
  3. Bohemian Spice

  Много ще ми е интересно да се докосна до натуралната парфюмерия.
  Nectar of Love е на първо място, защото само като си помисля за тубероза и се отнасям в друг свят…. много любим аромат <3
  Unter den Linden също звучи вълшебно, а освен това е и името на една от най-прекрасните улици в любимият ми Берлин.
  Bohemian Spice го оставям последен, напоследък не се разбираме много с пачулито.

  Имаш прекрасен блог и си личи, че пишеш с много любов и желание. Все още помня прекрасните ти постове за виолетките и някакси вътрешно те свързвам с този сладък и пудрен аромат.
  Единствено може би ми липсва в блога да има нещо като архив, за да мога да намеря любима публикация по-лесно.

  Пожелавам ти много здраве и творческо вдъхновение!
  Продължавай да създаваш красота!

  • Ей, Жаки, благодаря ти! Много е ценно, когато някой блогър като теб се включи. Ще помисля как да направя архив, защото в настоящия вид на темплейта, който използвам, няма такава опция! Но промяната е хубаво нещо и в най-скоро време ще сменя вида на блога!
   Разбирам те за туберозата, но трябва да кажа, че Nectar of Love не е типична тубероза, но си заслужава да се изпробва именно заради това, особено от любителки на Принцеса Туби!

Вашият коментар

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén