il_570xN.372442775_ot2pАз съм момиче, старица, жена. Аз криволича в настоящето, като си спомням бъдещето и очаквам миналото. Вечер заспивам на осемдесет, събуждам се на десет в обещаващата утрин.

Аз съм напластена, беля се като лук. Никой не плаче, защото съм специален сорт, но и малко хора разбират това, защото не смеят да посегнат и да махнат външните люспи.

Mea Culpa.

Улеснението постигам с аромати. Питка ще омеся, ще проветря стаите, парфюм ще си сложа. Даже три парфюма. Припознах се в тях и ако някой друг ме припознае, ще ми подаде ръка.

Вчера е Cabochard на Gres. Горчиви цветя, напъхани в кожени ръкавици. Напуканите саксии на баба, преливащи от мушкато, прецъфтяващи рози и момини сълзи на влажна сянка в градината. Слисващо примамлива човешка еманация. Себумен дъх на тяло и коса преди къпане. Дрехите, попили потта от всяко дневно усилие, дезодорант, крем за лице и ръце, грим, чай и кафе, топла супа, аламинути и салати, цигарен дим, бензин и дизел, котката зад ъгъла, кучето от входа. Бархетните ризи на татко, които живеят сред няколко кутийки стар сапун и топчета нафталин, когато са чисти, но сега се събират в бавно в коша за пране. Носталгия с фльонга и спрей.

1515Hair3B03012P1220478

Днес е Acqua di Parma Colonia Leather Eau de Cologne Concentree. Дълго като обяснението му. Подгизнала в изначалната цитрусова Colonia, нахлувам в разпродажба на кожени палта и рокерски якета. Не нося кожени дрехи, но ме примамва миризмата на хаоса в помещението, гъделичкащите косъмчета, плющящите колани, тракащите катарами, раздвижения прах, отразяващ светлината, катранената тежест на въздуха. Colonia Leather горчи като ихтиол и ристретто, дими като гуми на завиващ болид и изгорял кабел. Горчи и дими няколко часа, а после му писва. Сервирам си жизнеутвърждаващ силен цейлонски черен чай и го посръбвам в компанията на словоохотлива роза и плах ветивер.  Или пък чаша джин, запалена цигара и розата между зъбите? Colonia Leather лесно може да е парфюмът на Марта в „Кой се страхува от Вирджиния Улф?“, Марта на Елизабет Тейлър. Или парфюмът на Джо от „Малки жени“, Джо на Уинона Райдър.  Марта или Джо? Или и двете?

9260bd470699ff6f7bab538be35ffd11nd.25349

Утре е Lazy на Анастасия Денисенкова. Мързелив е не утрешния човек, който ще бъда. Мързеливи са мислите му, защото ще са разбрали смисъла на Festina lente*. Защото ще знае, че е нужно да изпитва задоволство от всяко нещо, което му хрумне и върши, а това не може да стане, ако мине през него с първа космическа. Не забавяне, колебаене или отлагане, а поддържане на постоянен ритъм в Andante. Andante grazioso. Една капачка сироп против кашлица, от старите, преди да започнат да ги овкусяват с ягодова или портокалова есенция. Няколко трохи поизсъхнала, но скъпа вакса за обувки, търкалящи се на дъното на овлажнелия с времето чамов шкаф за обувки. Анастасия пише, че се наслаждава на препечена филийка с прасковено сладко, но за мен е по-скоро пресен, още димящ хляб, с хрупкава коричка и мека среда, щедро намазан със сладко от ягоди. Любимото ирисово масло с алюзията за дървени отломки от потънал кораб, току-що изхвърлени от вълните, още мокри. Мед в сребърна лъжичка. Капчици сапунена вода от ръчно изпрани, трудни за изплакване вълнени пуловери. Османтус с характерните му мекота на мъхнати кайсии и праскови? Навярно да, като ме пъхва в най-удобните велурени кларкове, сипва ми черен чай с много мляко и ме дарява с усмивка от ухо до ухо.

95eea5507986480decffd87a4d3de8cdLAZY-15ml-spray-book

И старицата, и момичето, и младата жена изобщо не са толкова непредполагаеми, колкото ги преживявам в настоящия отрязък от време. Cabochard e класически кожен шипър, с обеззахарена цветна настойка, най-малката сестра в семейството на Bandit (Robert Piguet), Cuir de Russie (Chanel), Tabac Blond (Caron) и Scandal (Lanvin), с възможно най-поносим характер от всички тях. Colonia Leather е неимоверно траен о-де-колонь с открояваща се чаена роза на кожено-катранен фон, припокриващ се в различна степен с Tuscan Leather (Tom Ford) и Habit Rouge (Guerlain). Lazy е цветно-плодов, скромно алдехиден, като в различни моменти от развитието си ми напомня Jeux de Peau и Daim Blond (Serge Lutens), Talisman (Balenciaga), M by Marcel Marongiu (Oriflame) и Maitresse (Agent Provocateur).

Напластявам ги и се наслаждавам на взаимно подобряващото им поведение. Lazy смекчава бурния характер на Colonia Leather, a вплита слънчеви лъчи в иначе префектно стилизираната прическа на Cabochard. Colonia Leather от своя страна вдъхва дързост и решимост на Lazy, а Cabochard им прехвърля от изтънчената си сексуалност, изпитания си стил и непогрешимост. Великолепна тройка!

*Festina lente (лат.) – Бързай бавно!

Нос: Guy Robert за Cabochard, Francois Demachy за Colonia Leather, Anastаsia Denisenkova за Lazy.

Снимки и илюстрации: личен архив, „Layers“ by solocosmo on etsy.com, The Sartorialist , via Vintage Lifestyle , fragrantica.com , Erin Wallis Photography  , Нос по ветру (muza-perfumista.ru)