Четвърти август – обикновена дата в календара на лятото. Не и за мен. На този ден преди четири години имаше сватба. Моята сватба. Беше един от най-веселите дни в живота ми, усмивката ми не слизаше от лицето и в следващите няколко дни имах мускулна треска на бузите и болки в челюстта. Сладки болки.

Не искам да ви разказвам подробно нито за организацията, нито за малката, но забавна и съдържателна семейна почерпка на обяд, нито за шареното джамборе на плажа с приятелите вечерта. Искам да ви разкажа за моят верен спътник през този ден. Не, не съпругът ми имам предвид, а другият спътник – сватбеният парфюм!

Мислех си, че трудно ще го избера. И наистина обикалях много по магазините, какво ли не подуших. Но попаднах на него още в самото начало на търсенето. Просто цената му ме притесни и след това дълго се оглеждах за друг подобен аромат, но по-достъпен.

Не намерих. И се чудех какво да правя.

Chance Eau Fraiche – Chanel

Пробвах го просто, за да разбера какво ново е излязло на пазара, но отчаяно се влюбих в неговите зелени искри. Майка ми беше свидетел в този момент колко вдъхновяващо ми подейства и сякаш ми пораснаха крила. Освен това бях потресена от фрапантната му разлика върху мен с предшественика му – оригиналният Chance, който не харесвам.

В началото капчици етерични масла и кисела свежест от прясно изстискан лимон гъделичкат кожата, но ароматът бързо се вмъква в тревнотъканата си дреха. По-точно в дълга ефирна бяла пачка, като на Одилия в Лебедово езеро. Луксозна креместа нотка, тънък намек за мъжки летен свежак, искрящи талази при всяко по-бурно движение и дълъг шлейф – всичко това е Chance Eau Fraiche. Сърцето на аромата е много интензивно и се мени постоянно в зависимост от емоционалното състояние на приносителя му. На преден план излиза ту пудреният ирис, ту необичайно лекият и почти ментово-зелен жасмин, а студеният ветивер и топлото пачули през цялото време акомпанират и на двете цветя в невероятна хармония. Прекрасна трайност, много, много дълга надпревара на съставките за първото място, но след като и позледните капчици ветивер се изтощят, оставам в успокояващата прегръдка на мускус и мека дървесина. И дрехите, и косата ми, и усмивката ми напомнят за прекрасно преживения ден с Chance Eau Fraiche.

Точно това е парфюмът, за който съм получавала най-много комплименти от мъже. Даже ме питат за името му. Явно мъжествената нишка, която долавям, е достатъчно добре съобразена и с дамския, и с мъжкия вкус. Негов създател е Жак Полж (Jacques Polges), отговорен за повечето бестселъри на Шанел през последните 2-3 десетилетия (Coco, Coco Mademoiselle едт и едп, Chanel No5 Eau Premiere, Chance, Cristalle Eau Verte, Allure, Allure Sensuelle, мъжките Egoiste и Egoiste Platinum, Bleue de Chanel, Allure Pour Homme, Allure Homme Sport, цялата серия Les Exclusifs), както и на култовият шипър от 80-те години Diva на Ungaro. С нетърпение чакам да се появи и най-новото му творение – Chanel No19 Poudre…

Та така…Остана само въпросът за сдобиването с парфюма.

За мен беше щастливо стечение на обстоятелствата, че баща ми трябваше да се върне от чужбина и ме питаше какво да ми донесе за сватбата. Аз спретнах списък от парфюми, като на първо място бях поставила зеления Шанс. Но честно казано, не вярвах, че баща ми ще успее да вземе дори и един от тях и просто забравих за списъка. Продължих да търся алтернатива на зеленото ми влюбване…Но съдбата беше благосклонна и баща ми не само, че ми донесе възлюбения, а също така се беше постарал да ме снабди и с по-голяма част от останалите аромати, за които го бях помолила. О, чудо! Представете си ме как половин час подскачам като обезумяла от щастие в нашия 60-квадратен, 50-годишен апартамент, а котката ни чак се скри зад дивана , подплашена от истеричните ми крясъци.

Сватбата ми ухаеше на море и Chance Eau Fraiche! Все още го имам и го пазя за специални моменти през лятото! Понякога го изваждам от кутийката му и в кратките зимни дни, за да освежи мислите и чувствата ми!

Снимки: личен архив