Понякога парфюмистът има нужда да избяга от обичайният си набор от предпочитани парфюми. Понякога парфюмистът се нуждае от аромат, който да е толкова неутрален, че да позволява изпробването на който и да е друг парфюм. Понякога дори и парфюмистът се нуждае от ‘удобен’ аромат, който да използва в моменти на болест или някакъв физически дискомфорт. Понякога парфюмистът има нужда от аромат за медитация. Нямам претенциите да съм парфюмист, но мисля, че открих парфюмът, който отговаря на всички изброени изисквания.

Essence Eau de Musc Narciso Rodriguez for women

Бях удивена колко малко е написано по блоговете за него и как само е отразен като нов на пазара. Този парфюм е творение на Alberto Morillas, създал бестселъри като Flower – Kenzo, Acqua di Gio – Giorgio Armani, Le Baiser du Dragon – Cartier, Bright Crystal – Versace, Omnia – Bvlgari, CK One – Calvin Klein, Daisy – Marc Jacobs и много, много други. Радвам се, че оцених по достойнство точно този аромат, който сякаш стои в сянката на първия Essence eau de perfume. Когато пробвах Essence Eau de Musc за пръв път, беше топла пролет, подгонила ме да тествам огромния брой новоизлезли парфюми в късите промеждутъци на натоварен работен график. И както можеше да се очаква, наситените L’Agent на Agent Provocateur и Vanille Noire на Yves Rocher не позволиха на прекрасния минималист да се разкрие пред мен – Essence Eau de Musc сякаш припадна в тяхно присъствие. Така и не ме привлече цяло лято за тест.

По-късно, тази есен, реших, че трябва да му се реванширам и да го разнося и разуча по-подробно – самичък или в компанията на не повече от един друг аромат – чесън, лабораторна химия или друг парфюм. Бях искрено удивена – не само, че успях да разбера за какво става дума, ами го заобичах с цялото си сърце!

Началото му се разкрива с деликатно съчетание от грейпфрут и маточина; сърцето му е напудрено с мек ирис и бял мускус; креместата основа крие в себе си не само мускус, но и бяла амбра и бяла чаена роза, с щипка ванилия и тънък метален привкус. Бял, чист, мек, благороден. Без ръбове или бодли, без нищо излишно. Essence Eau de Musc е като тихото спокойствие на неделно утро под завивките. Той е като прозрачният въздух на първите слънчеви пролетни дни. Той е като свежо пране. Сестра ми дори отбеляза, че й мирише на моята дъщеричка – на косата й, на дрешките, на бузките й дори. Може би заради бебешкия сапун…Сещам се само за още един парфюм, който предизвиква такива чувства и размишления в мен – Not-A-Perfume на Juliette Has A Gun.

Ако се върнем към щенията на парфюмиста, за които споменах в началото, то трябва да призная, че всъщност не съм на ‘ти’ с повечето ‘чисти’ парфюми или тези с ирис. В това отношение, Essence Eau de Musc е нова врата в моят ароматен свят. Освен това съм изключително доволна, че той ми позволи да пробвам паралелно много трудният за разчленяване ( за мен) Shalimar Initial на Guerlain. Върху кожата ми нямаше битка за надмощие между двата парфюма и аз ги усещах отчетливо, отделени един от друг. Essence Eau de Musc е и един от парфюмите, които са милостиви към мен, когато се чувствам зле, независимо от причините. Облекчава болка и не причинява други неприятности. Мислех си, че е слаб и нетраен, но реално стои много близо до кожата. Тих е и не мога да го усетя, когато имам да върша много неща. Обаче, ирисът и мускусът са си там, макар и ходейки на пръсти. Затова си мисля, че този парфюм е подходящ за медитация, а и вече го изпробвах – позволява ти да дишаш дълбоко, но и ароматизира аурата ти с чистота.

Някак свързвам Essence Eau de Musc с коледната Виена, както я видях и усетих миналата зима – ярка, студена, аристократична, бяла, чиста и подредена, спокойна и…скъпа. И ми е много приятно да медитирам върху този образ в съзнанието ми. Обещала съм си да се върна и да преживея този град отново, но в топло време, когато всичко ще е зелено и виенските градини ще цъфтят. Дотогава ще живея със спомена за Виена, благодарение на Essence Eau de Musc.

Снимки: личен архив, fimgs.net