L'eter

Блог за олфактивни преживявания

На края на април

1f0536c85b5224ee71051e0eff94c63bНа 1-ви април честитих рожден ден на един ангел и като на шега този ангел ми изпрати една шепа дъхави перца от крилата си.

Едно от перцата се превърна в капка тъмен кехлибар, щом падна в ръцете ми.

А как ухае само…

Calling All Angels

P1170485Съзнанието ми разпознава поне половината от най-любимите ми аромати, а подсъзнанието ми ги отхвърля и твърди, че не е помирисвало такова нещо. Скърцащата горчивина на ново кожено яке, горящи борови цепеници, натрупаните прашни черги в притвора на някоя селска църква по Великден. Но най-силно е усещането за горящ бор – с разтапящата се смола, сухият ванилинов оттенък и почти реално усещане за мед от борови връхчета в устата. Три часа след първите „горещи“ впечатления, кожата мирише на загрят от рязане на дърва трион, полят с розова вода за охлаждане. И медено гладко, и борово тъмно, и хартиено сухо…

Какво е това? Парфюм или заклинание? Защо не мога да си отлепя носа от ръцете? И как така успява да ме успокои и даже да ме приспи след като пия и черен чай, и кафе, опитвайки се да избегна следобедното дремене над компютъра? Този аромат трябва да бъде патентован като седатив!

А малко по-баналната реалност е следната – спечелих си съвсем честно избор от три проби на парфюми на April Aromatics на 1-ви април, когато честитих рождения ден на Tanja Bochnig. Тя е основателят и носът на April Aromatics – едно от малкото известни европейски имена в натуралната парфюмерия.

april aromatics

P1180960

P1180958

Преди няколко дни Calling All Angels получи признанието на The Institute for Art and Olfaction, като спечели една от двете награди за „занаятчийски“ (artisan) парфюм на годината. „Занаятчийски“ на български не звучи толкова изящно, както на английски и френски, но пък определението му говори много за вложения труд – бизнес, ръководен от самия парфюмер, който приготвя парфюмите собственоръчно в малки партиди и взема участие във всички аспекти на производството и маркетинга. Изключително съм благодарна на Tanja Bochnig, че ми изпрати още два парфюма за проба като изненада. А още в първите ни мигове заедно, Calling All Angels нежно избута малко назад останалите аромати, хвана ме под мишниците и ме вдигна толкова високо, че да мога да обхвана с поглед цялата планета и да преосмисля някои жизнени аспекти. Да мисля глобално, буквално!

В последният ден на април…

Нос: Tanja Bochnig

Снимки: личен архив, L’archange – poussiere d’etoiles by Ludovic Florent (500px.com)

Previous

Люлякови дни / Б16

Next

Спомен за Хамбург

2 Comments

  1. I don’t understand a word, but it looks beautiful.
    Blessings,
    Tanja

    • There is an English version of this post, Tanja! Thank you for stopping by and dropping a kind line!

Вашият коментар

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén