Липите издишат последните си цъфнали дни. Трудно ще се разделя със седативния им ефект. Ще имам фарензолна абстиненция, ще кихам, ще душа като гладна котка. Но раздялата е полезна, раздялата ни кара да оценим това, което не ни принадлежи за кратко или завинаги.

P1300080

 А всъщност ароматът на липите лесно може да бъде с мен през цялата година. Имам си помощници, дори носят характерните уханни оттенъци на едролистната, дребнолистната и сребролистната липа, които са най-разпространените видове по целия свят.

P1290840P1290948P1300078

Unter den Linden – April Aromatics – мечтая да се разходя в Берлин през юни, за да разбера дали резливостта, която вдишвам от този парфюм е реалност! Будилничен лимонов звън ме съпровожда, където и да отида, та чак хората възкликват: „Е, ти като дойде, вече не ни се спи толкова много!“. Усмихвам се и продължавам, защото лимонът в един момент се успокоява в букет слънчеви магнолии и мимози, липов прашец се рони от първите цветове, украсили мокрите улици и все едно ми подсказва, че мога да направя всичко, въпреки дъжда.

P1300088

Ombra di Tiglio – L’Erbolario – ако сте се чудили какъв трябва да е идеалният аромат за перилен препарат, вече може да не го правите. Аз го открих в Ombra di Tiglio, което далеч не омаловажава достойнствата на парфюма. Напротив. Повечето перилни препарати съчетават  уж полезното (типичните нюанси на повърхностно-активните вещества, т.е. сапуните) с приятното (лимон, океан, бели цветя), но не съм попадала на такъв, който да отговаря напълно на моите лични критерии за „благоуханно пране“. Затова изпробвам като луда всички нови омекотители, а ми се ще да не ги използвам, тъй като дразнят кожата ми в повечето случаи. Хайде някой да направи препарат с аромат на Ombra di Tiglio – липов чай с резенче лимон и сапунено-мускусна пухкава подложка! В топло време прегръща и люлее приспивно. В хладен ден ти сервира димящ чай върху бродирана покривчица.

P1290892

Двата парфюма имат много общи нотки, но въпреки тях, успяват да запазят независимост един от друг и се разграничават без особено усилие. На пресекулки се долавят краставични или пъпешови, пластмасови, медени и дори пудрени нюанси, подобно на пулсираща лава лампа. Обаче Unter den Linden е вихрената „Триумфът на Музиката“ на Марк Шагал,

il-trionfo-della-musica-web

а Ombre di Tiglio e срамежливата „Малката крадла“ на Уилям -Адолф Бугеро.

7927

Нос: Tanja Bochnig за Unter den Linden – April Aromatics; неизвестен за Ombra di Tiglio – L’Erbolario.

Снимки и илюстрации: личен архив; Marc Chagall – The triumph of music – Maquette for the mural Metropolitan Opera, Lincoln Art Center, New York, 1966 (via Art Blart ); William-Adolphe Bouguereau – Little Thief, France, 1900 AD (via Museum Syndicate ).