P1220618

Зимен дъжд, ниски, но по-скоро пролетни температури, над нулата, настойчива умора от липсата на достатъчно светлина, но с надежда в сърцето, тъй като дните започнаха да удължават снагата си.

Roze Amazone – Hermes – запомнящо се, макар и много познато начало – пронизващо зелено и горчиво, грейпфрут и пенливо плодово вино. За минута пяната от виното се изпари и стана гумен, ретро шипров, подобно на дуото ирис и галбанум в Chanel 19. Но развитието ме разочарова, защото съм почитател на Jean-Claude Ellena,  а тук работата му ми допада наполовина. Преобладаващият остатък върху ръката ми е банализирана роза, като от крем за тяло, с вехнеща кора от грейпфрут и бергамот, подобна на тази в недолюбвания от мен In Love Again – YSL.  Да, генеалогията на Hermes за последните 10 години показва недвусмислено, че бащата е Мосю Еллена, неизменно подреждащо тази Амазонска роза в редичката след Kelly Caleche, Eau de Pamplemousse Rose и Hermessence Rose Ikebana. Но на мен ми се струва, че в Rose Amazone има нещо в повече, нещо излишно, което ме изненадва, предвид минимализма, с който е известен Jean-Claude Ellena. Не е войнстваща амазонка, а нацупена, макар и красива жена от отминали времена, изморена от рутината в деня си.

prehome-amazone-rose-V2b

1cbb80182f45bee0677f5f6536ff76fbGris Montaigne – Dior (La Collection Privee) – изненада ме, но точно по диаметрално противоположен начин на Rose Amazone. Опита се да ме накичи с бледи лимонадени рози, които кротко си шепнеха, докато не мина поне един час и кръвта ми не се раздвижи от малко алкохол и протеини. Тогава шепотът премина в сладка песен, подсилена от влажния въздух след зимния дъжд. Цитрусов мармалад, бонбонести рози, велур, любимите пачули и сол. Gris Montaigne ми заприлича на Voleur des Roses на L’Artisan Parfumeur, който обичам безмерно. Почувствах се сякаш съм с най-удобните бели велурени ботуши, които е безумие да нося в дъжд, но нося със замах и всички останали пешеходци се втренчват в смелата ми крачка и се усмихват!

P1150727

fd3ef050ac6b9b6bba6c5dd26c2f6cc0Vetiver – Dior (La Collection Couturier Parfumeur) – може би ще си остана като дете в парфюмния свят, защото лесно се удивлявам от парфюмите, въпреки неизброимата върволица от аромати, който е минал под носа ми. Това може само да ме радва – не съм уморена или отегчена, искам да пробвам и да пробвам…  Vetiver  е за мен детски гумени играчки, свеж, хладен, различен от всички ветивери, които съм пробвала. Сякаш е правен за Comme des Garcons, не за Dior, с типичните за бранда странни синтетични миризми, необичайни комбинации и индустриални препратки. Въпреки това  откривам палитра от естествени аромати – ментово, евкалиптово, камфорово. И още – морско, водораслово, хрупкаво. А кафето от пирамидата зелено ли трябва да бъде? Ако има кафе, то не е ароматът на прясно изпечено, или смляно, или дори сварено кафе, а кафе под някаква друга форма. Може би сурови зърна, ронещи се в рохката пръст на плантацията. Като наркотик. Искам още.

covers-Y0902160_022014

0836b95667d64ea437d69b6883fddb65

PG10 Aomassai – Parfumerie Generale – блаженство! Ето тук вече има кафе и то какво! Коктейлно кафе с безсмъртниче и много карамелена сметана. В първия момент не го усещах добре, което беше неочаквано, имайки предвид опитът ми с парфюми на PG досега, особено „вкусните“, но докато вечерях и бъбрех превъзбудено, се затопли и ме размекна като бучка масло, забравена на слънчев прозорец. Освен димящото сладко  кафе, има бурканче Нутела и кутия Тофифи, заключени в килера на баба сред всичките й кутийки с подправки, подредени върху огладените с времето дървени рафтове. Ту сух, ту балсамов, но все вкусен и прилепчив. Като мисълта за любимия човек в първите дни на влюбеност.

631_600____2__parfum-aomassai-100_96

Fullscreen-capture-10172012-101336-AM-001

Нос: Jean-Claude Ellena за Roze Amazone – Hermes, Francois Demachy за Gris Montaigne и Vetiver – Dior, Pierre Guillaume за PG10 Aomassai – Parfumerie Generale.

Снимки и илюстрации: personal archive, Hermes (france.hermes.com), „Winged Figure Seated upon a Rock“ by Abbott Handerson Thayer (American,1849-1921), shoptiques.com, dior.com, Meet Cobain~ by Voodoolady ? on Flickr,  parfumerie-generale.com, genuinehighquality.com