Orange Star Deanna flckrЗвезди посред бял ден, и то портокалови. Така се почувствах, щом видях пробичката на 09 Orange Star – Tauer Perfumes, направена на сол в пощенската пратка. Но използвах остатъка в тръбичката на спрейчето, както и всичко, по което беше попаднало от скъпоценната течност (кутията, нарисуваната и надписана от Andy Tauer картичка, опаковката с балончета), за да напиша тези няколко параграфа.

Време: летен дъжд и малко по-ниски от обичайните за юлските Горещници температури. Психическо състояние: в нищото. Уж съм спокойна, но не съвсем.

OrangeStarTauerТова не е първата ми среща с Orange Star. Преди 2 или 3 години, почти останала без дъх в какофонията на една среща с още няколко екзалтирани парфюмно-обременени дами, сред пищни бели цветя, нацъфтели рози и липи и по-тежкарски ориенталски и шипрови ароматни екземпляри, успях макар и за един миг да запечатам в съзнанието си: ‘зелен портокалов шипър’. И толкова.

Знаех си, че ще го харесам при първа следваща възможност за проба, но не предполагах, че ще ми грабне сърцето и ще влезе в сънищата ми.

saurebarenzungenЦелият апартамент мирише на Orange Star. Стратегически разположих всяко нещо, напоено с аромата му, във всяка стая. В началото прилича на възкисели портокалови желирани бонбони, покрити със ситни кристалчета захар – като киселите мечешки езичета на Haribo. Още свежест към киселостта влива усещането за прясно окосена трева и сокът й, попил в жадната пръст. Подушвам и някаква химична следа, подобна на вакса за обувки, както и особен, сладникаво-билков и сух дъх, приличащ на безсмъртниче. Много привидно несъвместими усещания се сблъскват в носа ми, но за мое учудване създават хармонична изключително свежа аура, която не съм срещала досега. Нито сочен, нито сух, а някак пастелен. Но не пастелен като блудкав неопределен цвят, а като консистенция – твърд, или по-скоро стабилен, стипчив, с подчертана следа в летния въздух. Разви се бързо и лесно в дървесина, ветиверена и петигренова зеленина, без пушек. Накрая, сладни леко като сдъвкан връх на дървен молив Koh-i-noor, докато киселите портокалови бонбони продължават да напомнят кой е главният герой в парфюмната пирамида, но с намалена наполовина сила.

„Вкъщи ухае на ароматерапевтична сесия в скъп спа хотел“, каза майка ми след като се прибра от тежка нощна смяна, а аз мога само да добавя – и на финландска сауна с портокалово масло.

Нос: Andy Tauer

Снимки: Orange Star – Deanna (via flckr.com), tauerperfumes.com , haribo.bg