Salt Shaker Wonderland Andreas EngelКристалчета сол пътуват по магистралите на артерии и вени, шмугват се в клетките, изпъват им бръчиците. Всичко е в реда на нещата. Без сол няма живот. Нищо, че я забраняват на хипертониците и на бебетата. Солта е навсякъде…

Парфюмите със солена нишка са рядкост и се еуфоризирам, когато открия такива. Писала съм вече. То е като котка и валериан. Хипнотично. А последните дни намерих точно два солени аромата, които ми закотвят носа за китките и сигурно постоянно изглеждам като Мислителя на Роден. Или като страдаща от остър синузитен пристъп.

Благодарение на CaFleurBon, имам възможността да изпробвам пълния набор от аромати на  Nomaterra – малка семейна парфюмерийна къща, създадена и ръководена от Agnieszka и Benjamin Burnett, чиито творения са вдъхновени от пътешествията. Идеята е в една мъничка бутилка да могат да се съберат ароматите, характерни за определен град или място. До момента са запечатали характерните ухания на 6 града в САЩ (Бостън, Вашингтон, Източен Хамптън, Савана, Малибу, Маями), както и на главния остров на Хаваите – Оаху. Надявам се да отскочат и до други континенти в следващите си парфюми. Съставките са натурални и много от тях – продукт на органично земеделие. Формата е основно парфюмно масло, консистенцията – не прекалено гъста, достатъчно лесна за нанасяне, попиваща лесно, без да оставя петна по кожата.

P1210975aНе съм била в Щатите, но ако съдя по тези аромати, определено ще тръгна първо към Бостън или Източен Хамптън. Е, след Ню Йорк и Сан Франциско, но…нека не се отплесвам.

Boston, Tobacco Leaf. Най-мъжественото ухание от цялата серия и все пак лесно носимо за жена. Така ме притегля към себе си, с невидими верижки ме дърпа непрекъснато, сякаш трябва да се уверя, че усещам точно това, което ми казва носа, а не написаните му съставки. Разбира се, има сръчкващата сапунена бодрост на портокаловите цветчета в началото, следвана от кардамомов хлад, приземяващ ветивер и накрая стоплен от суха сладникава дървесина. Collage Kristina T flckrОстаналите ароматни компоненти са ми неотличими и допринасят за приятния гъдел на въображението ми. Някой в семейството ви пушил ли е лула? Моят баща пушеше, когато бях толкова висока, колкото да стигам дръжките на вратите. По-късно спря рязко пушенето, както на лулата, така и на цигарите, но ароматите и образите, които свързвам с тях, са се запечатали дълбоко в подкорието ми.

И знам какви са частите на лулата. Глава (клада, огнище) и мундщук (стъбло). Баща ми имаше лули с гладки и грапави глави от брайер. Брайер всъщност е изключително твърдата и устойчива на огън дървесина от вечнозеления храст пирен. Това е най-използваният материал за направа на лули. Колкото и да е устойчив, обаче, няма как да избегне напластяването с пепел и изпарени етерични масла от тютюна и примесите, които се използват за ароматизиране. Трябва почистване, при това не просто с четчица, а с нейодирана каменна сол, навлажнена с високопроцентен спирт. Boston, Tobacco Leaf мирише точно на току-що почистена със сол дървена глава на лула.

DSC00595East Hampton, Atlantic White Cedar. Борове на брега на морето. В случая, конкретно са кедри на брега на океана, но ще ида, ще разбера разликата. Засега асоциацията с познатите борове и море е по-лесна. За пръв път топнах палците си в тюркоазените заливчета на остров Тасос преди седем години. Игличките на кривите борове трептяха по огладените камъни и прозрачната повърхност, полюшвани от гальовните септемврийски вълни и се чудех дали някой може да разбере удивените ми очи, свикнали да виждат борове единствено по планински склонове, далеч от морски бриз. Разбира се, не е толкова просто. От East Hampton, Atlantic White Cedar още с отварянето на пробичката излитат пръски етерично масло от горчиви цитруси и ме застрелват с въпросителна – има ли тук кожа или няма? Характерните за полираната кожа химична острота и лустро ме чукват по синусите на челото и почти веднага  стихват при допира до кожата. Напомнят за себе си, само ако забързам сърдечния си ритъм. Бледите цветчета на стръкче момини сълзи едва успяват да вдигнат главички сред камфор и морска пяна, а след втория час остава само приятното усещане за маринована дървесина, изхвърлена на закътан каменист плаж.

И двата аромата са способни да охладят страстите, но докато East Hampton е интровертен, по-студен и носи ведрина, Boston е екстроверт, по-сърдечен и смекчаващ. Трайността им е добра за натурални парфюми – от 2 до 3 часа в добре осезаема фаза, като след това се свиват плътно до кожата, но се задържат там поне до петия час след нанасяне.

photo_verybig_642963Какво общо имат с Коледа…

Солта.

На Бъдни вечер в България се поднасят само постни ястия, четен брой. Преобладават солените – сарми, варен фасул, пълнени чушки, зелник, обредна питка Бъдник. Трапезата се прекадява с тамян и по време на вечерята се гадае за идващата нова година – по счупените орехи, по горящия пън в огнището, на кой ще се падне паричката в питката, кой пръв ще заспи и какво ще сънува…Едно гадаене, което не знаех е с глава лук и сол. След като всички си легнат, домакинята нарязва една глава лук на дванайсет кръгчета, поръсва ги с 2-3 щипки сол и ги нарича на месеците от годината. Ако на сутринта солта се е стопила на лученото кръгче, този месец ще е дъждовен, плодороден, успешен,  ако не се е и стои твърда – месецът ще е сух, неплодороден, без хубави новини и събития.

Какво ми остава освен да ви пожелая стопена сол по вашите лучени кръгчета на Коледа!

Нос: Agnieszka Burnett

Снимки и илюстрации: личен архив, Salt Shaker Wonderland by Andreas Engel (via flckr.com), a collage by Kristina T. (via flckr.com), dariknews.bg