L'eter

Блог за олфактивни преживявания

Задълбаване / Б21

Universe Kristoff on pinterestПоследните две седмици, Вселената като че ли си е наумила да ме спира по всевъзможни начини, за да не публикувам в блога. Липса на интернет, компютър за ремонт, детски и бабини капризи – неочаквани спънки в общи линии. А и предвидената публикация се оказа предизвикателство, с което трябваше да се справя в добра кондиция – без главоболие и други физически и психически оплаквания. Може да звучи като оправдание. Може да е точно това. Иска ми се да публикувам по-често, но досега не ми се получава. Дано да потръгне. Да бъда блогър понякога ме напряга до степен на яд, че в точно определен момент на върховно вдъхновение не успявам да публикувам. Вълнението от предизвикателството, обаче, често надвишава роптаенето. Както е сега.

За пръв път, откакто три години се занимавам с поддържането на блога, получих предложение за изпробване на парфюми от бранд, който не познавам и с чиито мениджъри и парфюмери не съм имала контакт преди. Изненадах се много, защото не съм известен блогър, а самата марка ме впечатли със стилно осъществения контакт, елегантно поднесената информация (макар и оскъдна) и торбичка от черна органза, съдържаща проби на две от техните парфюмни масла. Почувствах се специална (ех, това его!), а щом с нетърпеливи пръсти разнесох маслата по китките си, направо извих от удоволствие. Всъщност, мисля че е коректно да говоря за двата аромата като парфюми, не като за масла, за да няма объркване. Консистенцията им е маслена, не прекалено гъста, но не се използват за подхранване на кожата, а за нейното ароматизиране. Официални пирамиди на ароматите не са публикувани никъде, дори сайтът на бранда все още не е действащ. Единствено страницата им във Фейсбук отчита активност, обвит в преднамерена загадъчност и изпробващ силата на реклама на неизвестното.

Според мен, има за какво.

Signature Fragrances London

P1210213Woody Conjure – Уд в перфектна суха форма, с премерена лекарственост. Старателно обработена, свръх-полирана кожа, кожа на haute couture лъскаво кожено сако. Пачули, колебаещо се между плесенно и какаово алтер его, също дехидратирано. Прашен ирис, напукан кедър, захвърлени сувенири от сандалово дърво, тлееща борова дървесина. Всичко това сякаш се пази от топчета нафталин. Нюанси на черен пипер, кардамом и други ‘хладни’ налютващи подправки го балансират и държат далеч от вехтото ухание на антични дървени мебели. А след престой от поне пет часа върху кожата, през които всички нюанси се завъртат и надпреварват един след друг като на ретро въртележка с изрисувани кончета, върху кожата избива като капчици пот фин аромат на метална роза и пудрен мускус. През цялото време на развитието долавям нанограмове ванилин, като от запален вестник. Допускам, че горчивата, приличаща ми на уд нотка, не е точно уд, а съчетание от различните фасети на дървесината заедно с кожа, ветивер и пачули, тъй като ми липсва изгорялата, бакелитена жилка, която обикновено отчитам при наличието на уд. Claude Monet paletteПредполагам, че мускусът е синтетичен, защото липсва животинска конотация, а за сметка на това цялостното усещане за сухота, прах, но и стерилност е особено силно. Като изсъхналата палитра на известен живописец, единствена изложена на показ в празната бяла зала на реномирана галерия. Толкова като анализ на съставките, които сигурно наполовина не съм познала. На този фон, може би ще учудя повечето хора, като заявя, че това е един от най-удобните парфюми, които познавам. Удобен като омачканите любими кожени ръкавици, които нося непрекъснато до скъсване и свалям в студен сезон само, когато температурите стигнат арктически низини и се нуждая от вълна и грог. Удобен като втора кожа, от която често имам нужда. Долавям прилики с два парфюма – има от сухата кожена шипровост на Cabochard – Gres и горчива потна роза (макар и многократно по-тиха) като в Oud Ispahan – La Collection Privee Dior.

P1190860Lurre – този парфюм е като огладено от морето камъче, шарено, с проблясваща слюда и скрито в пазвичката на някое дете, решило, че е скъпоценно и е изпаднало от някой пиратски кораб, натоварен със съкровища…Ягоди, касис, ароматно тъмно грозде, късни праскови и презрели кайсии – кошницата на този парфюм прелива от плодова сладост, но като че ли ягодите и касисът са в най-големи дози. Златист мед и ванилия допълват вкусното усещане, но без да застрашават зъбното и панкреасното здраве, а едри цветове бял лилиум успяват да уравновесят везните на аромата, така че да се понамали слюноотделянето. Отново, поне 4-5 часа минават преди да стихне гастрономичната фиеста. Тогава идва моментът да се разбере какво държи цялата тази композиция заедно – балсамова нежност на амбра, бензоин, бял мускус, които се усещат заедно с ванилията дори на следващия ден, особено в косата. За разлика от Woody Conjure, тук усещането е за сочност. Първо е гумено-влажен, подобно на Havana Vanille (не съм го пробвала във вариант Vanille Absоlument) на L’Artisan Parfumeur, като има от крехките й филизи и млада гъвкава дървесна кора. Накрая пък е балсамово-меден като Hedonist на Viktoria Minya и креместо-топъл като Un Bois Vanille на Serge Lutens. Предполагам, че прасковено-кайсиеният нюанс е постигнат с османтус, а зелените оттенъци – с пролетни цветя като нарцис или зюмбюл, но ми се струва, че тук са използвани повече синтетични съставки, отколкото при Woody Conjure и моят нос не покрива повечето от тях, поради липса на опит и знания. Вярвам в едно, обаче – в предизвиканата моментна емоция. А Lurre ме телепортира под асма отел, нагнетяваща магнетичен аромат във въздуха на циганското лято, докато аз бъркам лакомо в буркан с прясно изваден пчелен мед, с блеснали очи.

Нос: неизвестен (все още)

Снимки и илюстрации: личен архив, Kristoff via pinterest.com, Claude Monet’s palette by Noel Y.C. (nyclovesnyc.blogspot.com)

Previous

Жасминово небе / Б20

Next

Празник – prima annusata 5, старо злато и няколко подобрени възгледа

2 Comments

 1. Nomad

  Блогването не трябва да те напряга. Вярно е, препоръчват да се прави редовно, защото иначе не може да се изгради аудитория на сайта, но в крайна сметка най-важното остава да ти доставя удоволствие и да те разтоварва, а не обратното. Грижи се за себе си, другото идва само 🙂

  • И аз така мисля.
   Но препоръките зависят от целите.
   Моите не са изкристализирали и предполагам затова се напрягам повече на моменти.

Вашият коментар

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén