P1150906Небето през септември е особено. Високо, дълбоко, пронизващо синьо, често изпълнено с пътешестващи бели облаци, приличащи на кълбестите цветове на жасмин самбак. Аз го наричам „жасминово“. Да, някъде по света в този момент жасминът е нацъфтял и пропива въздуха с хипнотичния си аромат.

Jasmine FlowersВсеки харесва жасминовия мирис, но не всеки може да го понесе върху кожата си. Споменавала съм и преди, а посветените в парфюмните дълбини знаят много добре, че активните ароматни вещества на жасминовите цветчета са индолови производни (накратко, индоли) и същите се съдържат, макар и в различно количество, в екскрементите от животински и човешки произход. При много хора, които дори не е нужно да имат свръхчувствителен нос, жасминът в парфюм се възприема като заплаха, от която трябва да се избяга на мига, с възможно най-голямо ускорение. „Животински“, „нечистоплътен“, „тоалетен“, „мръснишки“ са думичките с най-честа употреба в тези случаи, а цензурирам останалите откровени определения, на които съм била свидетел. Благодарна съм, че въпреки изчанченото си изострено обоняние, не долавям неприятните нюанси и мога да се наслаждавам без притеснение на жасминови парфюмни композиции.

Жасминовото небе, а и постепенното падане на температурите през последните десетина дни, ме вдъхновиха да си направя жасминови дни (и нощи), като сравня някои от жасминовите парфюми, с които разполагам и не съм разучавала подробно.

florislondonNight Scented Jasmine – Floris – най-момичешкия жасмин, по детски чист и безгрижен, лек като памук. Първо удрям на екс шот краставично-ябълков сок за светкавичен детокс, следван от лъжичка танцуващ желиран розов пудинг с прозиращи розови листенца в него, някой ми връчва неочакван букет от жасмин и нарциси и пиршеството завършва с облизване на сребърната лъжичка, с която съм разбъркала порцелановата чашка на млечено-зелен мускус. Парфюм с много намигвания, но и сравнително сдържан, като английски хумор. Всъщност е мил, не се разпищолва по кожата и във въздуха. Би допаднал на хора, които харесват Balenciaga L’Essence, защото тупти в същия хрупкав и освежаващ съзнанието ритъм, носи същите пастелни тонове и игриви слънчеви лъчи.

jasminaJasmina – April Aromatics – този парфюм определено ме изненада много. Очаквах едва ли не да ме приспива в нежна прегръдка, а той още с махането на капачето подхвана толкова високи тонове, че се огледах като крадец, хванат на местопрестъпление. Забавно беше, защото и всички хора около мен се чудеха намръщени с какво съм се напръскала. Миришело странно, потно и главоболно. Пък аз не го разбрах така. При мен е буквално с двуфазно развитие, доста ясно разграничаващо две от съставките му. Първо се разпява с почти крещящи триоли много откровен иланг-иланг – студен, буен, нахален, с намек за цитрусова кора, но и с нотка, напомняща алкидна боя и необработена кожа, а след половин час си тананика успокояващата мелодия на съвсем натурален жасмин – топъл, пристрастяващ, ласкав, съблазнителен. Сравнявам го с жасминовия екстракт, който баща ми донесе преди години от тунизийски сук и не намирам огромна разлика, освен фините пиперени нюанси в основата на Jasmina, но медено-банановото, едва започнало да ферментира ухание на арабския жасмин няма как да бъде объркано. Почитателите на Eau de Soir – Sisley може би ще харесат двуличието на Jasmina и ще намерят нов провокатор за обкръжението си в неговата изящна бутилчица.

4b1a51c9c3a4181e17207f54e77c5112Jasmin Reve – Au Pays de la Fleur d’Oranger – свръх елегантен, но изключително нежен парфюм. Веднага в съзнанието ми изскачат образи на вечни икони на високата класа и безупречен стил като Грейс Кели, Одри Хепбърн, Грета Гарбо. С тях много се спекулира и въпреки че са и мои лични модели за подражание, точно за този аромат най-подходящ е образът на Anouk Aimee от филма A Man and a Woman (Un homme et une femme, 1966) на Claude Lelouch.

Anouk Aimee 6

Anouk Aimee 15

best-anouk-aimee-film-on-earth

AM18_150

Първо се забелязва красивата и скромна външност – шипрова интерпретация на жасмина. След това цветята се разпукват в усмивка, която много бързо се скрива и претопява в меко златно душевно сияние – мед, презрели кайсии и ванилия. Бързо развитие, но интересно направено и съм почти сигурна, че ще впечатли любителите на ванилени прелести като Un Bois Vanille – Serge Lutens, Hypnotic Poison – Dior или Obsession – Calvin Klein. Може да се каже, че е повече ванилен, отколкото жасминов парфюм, с трайност, достойна за уважение, без да смущава никого – нито мен, нито околните. Аромат за тъмната част от денонощието – подходящ както за съблазняване, така и за приспивна песен.

P1200885a

А сега погледнете навън, погледнете небето! Само почакайте да се изцеди и последната капка дъжд, а слънцето като безгрижно пастирче да събере пухкави облачета към залеза! Жасминово небе…

 

Нос: Juan Famenius (John) Floris за Night Scented Jasmine – Floris, Tanja Bochnig за Jasmina – April Aromatics, Jean-Claude Gigodot за Jasmin Reve – Au Pays de la Fleur d’Oranger.

Снимки: личен архив, Kinds of flowers (eddiessolitude.blogspot.com), florislondon.com, aprilaromatics.com, oscarnerd.blogspot.com, thepowderedgemdiaries.blogspot.com, btoe.com, thatwomanisme.com, Au Pays de la Fleur d’Oranger (via pinterest.com)