“Hello darkness, my old friend
I’ve come to talk with you again…”
Paul Simon

 

owl_003Тироидното настроение не заспива през нощта. И тогава си действа прилично. Няма да мрънкам, а само искам да споделя, че и с това се свиква. Или поне човек се нагажда. Няма да ви досаждам с причините. Негативът може да се превърне в позитив, щом приемеш, че просто няма да се спи. И се откриват чисто новички няколко часа – за работа, за удоволствия, за каквото си щеш. Нали все не стигат? На сутринта неминуемо хипотонията и изгряващото главоболие ме мятат на черен чай, кафе, шоколад, а още на следващата вечер съм толкова обезсилена, че се срутвам като кула от дървени кубчета в леглото, заспивам преди детето и спя плътно и невъзмутимо, докато звънне будилника.

Всичко зависи от душевната настройка. Безсънието може да започне нагарчайки с отчайващите клиширани опити за броене на безкрайни стада овце, пиене на топло мляко с бисквитки (и чудене дали да си миеш зъбите), посръбване и на по-високоградусни напитки (, които често при мен имат обратен ефект – вероятно заради тироидита), но безсънието може да премине и в по-сладки и действително стоплящи душата занимания като четене на книга (тези, за които все не стига време),  секс ( с партньор е за предпочитане), разговори в чатовете с приятели в чужбина (особено отвъд океаните), наваксване със стари филми, актуални сериали, любимите блогове и …TEDx.

Някои готвят. Най-добре се получават пипкави ястия, такива, изискващи повече време и многократно повторение – суши, курабийки, нещо с сос, крем или смлени ядки. Най-успешният личен опит – овесени бисквитки с орехи и сушени плодове.

Някои учат румба, италиански, пробват нови йогистки немислимо разтягащи практики. А някои просто се втренчват в звездите или в димящите комини на ТЕЦ-а и се реят над Мадагаскар, Ирландия или Гранд Каньон.

 Insomnia е аромат с напълно заслужено име. Поне обяснено от създателката му, Анастасия Денисенкова, човекът зад прекрасния минималистичен блог ‘Нос по ветру’. Разбирам го така, както се научих да се справям с безсънните пристъпи. Развиващ се от горчиво до сладко. Проследих го нарочно по минути. Първите пет са за рязко обръщане на малък тъмен ром, придружен с половинка тъмен ейл (или стаут за почитателите на тъмното пиво). Тъмно, бе. И алкохолно. Но само за кратко. Разтопени маслени пастели, прясно излъскани мъжки кожени обувки, нови бебешки гризалки – първите десет минути. Чудя се, мая се, но това излиза.

Продължава с черен шоколад, по възможност 85% Lindt, както и широко отворените врати на

огромен

стар

влажен

празен

ТЪМЕН

гардероб. Като забравения на тавана.

my-perfumes-insomnia-3След петнайстата, дори двайстата минута, започват да зреят ягоди, да се изсипва влажно сено, какао, гардеробът става на стърготини, подслажда се нощта и звездите се показват, блестят и шепнат гальовно. След четиресетата минута, непукистът в мен прави огромни балончета от ягодова дъвка и ги пука шумно, маже препечена филийка с ягодово сладко и изобщо ягодее в среднощната си лудост. Ама спокойно си ягодее. Така – до третия час, когато ако реша, че на всичко му е писано да продължи до сутринта, трябва да си топна китките за нов сеанс.

Insomnia е най-асоциативният парфюм, който съм изопробвала в парфюмния си живот дотук. Нищо от това, което усещам не е вмъкнато като точна съставка в разкошната му натурална композиция: портокалова кора, тютюн, анасон, османтус, слива, шафран, хелиотроп, пачули. Нооо, това е положението – не мога да нареждам на носа си и да заключа въображението си, ne est-ce pas? Освен това, независимо от асоциациите ми, като подуша по-глобално, без разчленяване по минути, Insomnia е проникновено съблазнителен, неусетно прелъстителен, безпогрешно възбудителен. Безсъние и за жени, и за мъже. Доколкото познавам Настя, мога да кажа, че е нежен и премерен човек и не съм сигурна, че намеренията й за Insomnia са били такива, но резултатът замъглява погледа, повдига вежди и вдига температурата на определени телесни зони. Неприлично добро, да…

Нос: Anastasia Denisenkova

Снимки и илюстрации: ‘Hibou et pleine lune’ by Alexandre Guillaume (Alex Illustrateur), Anastasia Denisenkova (muza-perfumista.ru)